FORVM – INSCRIPCIÓ CENTRES ESCOLARS

El FORVM del Festival de Cultura Clàssica torna a obrir les portes el proper 31 de març al Claustre de la Misericòrdia. 

Es tracta d’una activitat exclusiva per a l’alumnat dels centres escolars que estudien Llatí, Grec, Cultura clàssica o qualsevol disciplina relacionada amb el món antic. 

En aquesta edició, ampliem els tallers i variem temàtica per renovar el FORVM i tornar a l’esplendor del Festival previ a la pandèmia. Per participar, cada alumne haurà d’aportar 3€ (1€ per taller). En grup, haureu de triar d’entre els 20 tallers que oferim, els 10 que preferiu, per ordre. L’organització us n’assignarà 3 intentant respectar la vostra tria. A més, trobareu altres activitats lliures per fer entre els tallers assignats.

-Hem tancat les inscripcions perquè ja hem assolit el màxim aforament possible. En cas de voler estar en la llista d’espera, envia’ns un correu a info@maremagnumbalears.org amb les dades de contacte i el número d’alumnes. En cas d’haver-hi espais disponibles, ens posarem en contacte el més aviat possible.

-Les inscripcions s’obriran el proper 10 de febrer a les 10:00h i fins a completar aforament. 

Explicació dels tallers:

Irreparabile tempus: els còmput del temps a l’Antiga Roma Taller sobre el còmput del temps a l’antiga Roma: origen i evolució del calendari, noms dels mesos i dels dies, instruments de mesura del temps (calendaris, rellotges de sol, rellotge de sol portàtil, clepsidra), et alia.

Taller d’etimologia: la vida secreta de les paraules Les paraules amaguen històries fantàstiques. Ja ho deia el poeta valencià Vicent Andrés Estellés: “Dins un mot, quanta gent que hi viu!”. Múscul deriva del llatí «mus, muris» (“rata), ja que recorda la forma d’un ratolí quan s’esmuny per sota d’un llençol. I oportú antigament era el vent favorable que ajudava a arribar a bon port. El taller consistirà a donar a conèixer les històries que amaguen les paraules. Propiciarà també la interacció amb els alumnes, que hauran de reflexionar sobre l’evolució de les paraules.

Sic scribebant Romani Escriptura al món antic, pràctica d’escriptura sobre papir amb calamus

Ludus gladiatorius Un lanista, Brutus Lapidillus, descriurà el seu ofici, al temps que explica el día a día al seu ludus dels gladiadors. Coneixerem la realitat de l’entrenament, alimentació, combat i mort dels gladiadors.

Ars auguralis Recreació d’un sacrifici cruent i una consulta als Augurs. Si tot va bé, visitarem Delfos.

Necromantia Bruixes i fetilleres a l’antiga Roma. Herbes, amulets, encanteris, tatebllae defixionis

Matemàtiques Romanes Practicar operacions amb els àbacs romans, tal i com feien a l’Antiga Roma i explicar la dificultat d’operar amb els nombres romans directament.

Toga atque stola Visita la domus d’una rica família romana i canvia per un moment la teva vestimenta bàrbara per una més apropiada. Aprèn com es vestien els romans, quins colors feien servir i què simbolitzaven.

Ludi Romani El joc a l’antiguitat clàssica

Benvinguts a l’Aedes Vestae Breu introducció a la vestimenta, les funcions i els privilegis de les vestals

Velabrum En aquest espai, exposarem i posarem en venda els nostres esclaus! No oblideu el sac ben ple de monedes.

Bona Valetudo Romana Dedicat a la medicina antiga, segle I i II, on mostrarem una actuació in situ sobre un pacient i diferents aspectes d’aquesta ciència.

Hortus mythologicus Els mites i usos medicinals de plantes del nostre entorn.

Fullonica tinctoria Explicació sobre els materials i processos de rentar i tenyir la roba a l’època romana. Exposició dels materials utilitzats. Activitats de demostració de diferents processos.

Taller tir de fona Es dona explicació històrica dels foners balears, ensenyarem una mostra de fones, dels materials que les poden elaborar i de projectils, a continuació els interessats podran fer unes practiques de llançaments. Tot amb la vestimenta representativa d’aquell temps.

Ornatrix Maquillatge i perruqueria a l’antiga Roma.

Pharmacia Mostrarem l`elaboració de cremes o ungüents i barretes d’incens a partir de plantes medicinals

Romans i grecs a l’audiovisual: El gènere Peplum El cinema Peplum és tan vell com el mateix cinematògraf. Aquests últims anys la indústria del cinema ha tornat a mirar a Grècia i a Roma amb interès: mites, herois, personatges històrics… Aprenguem a mirar aquests relats audiovisuals per entendre millor la cultura clàssica.

Fabella Latina Ajuda una esclava a alliberar-se dels seus amos i tornar a Grècia. (Taller en llatí!)

Ludus Saltatorius Taller de danses gregues.

Culina Presentació de diferents estris de cuina, ingredients i preparació d’una recepta

Passa-paraula romà Els alumnes fan dos equips i es realitza un passa-paraula relacionat amb el món romà a Mallorca.