FORVM (CENTRES ESCOLARS)

En aquesta sisena edició del MAREMAGNVM, tornem a obrir el FORVM, en exclusiva per a alumnes dels centres escolars que estiguin matriculats a cultura clàssica, llatí i/o grec, o en qualsevol altra matèria d’humanitats, per tal que coneguin de primera mà, de manera dinàmica i entretinguda els aspectes més rellevants de la vida quotidiana a Illes Balears a l’antiguitat.

Quan? Divendres, 3 d’abril de 2020

Quins tallers hi trobaràs?

IRREPARABILE TEMPVS
El temps passa ràpid! Com controlaven el pas del temps els antics?

LIBITINARIA, morir a la romana
A través de l’escenificació d’un funeral romà descobrirem les semblances i diferències entre la nostra realitat i els costums que tenien els habitants de l’illa fa 2000 anys.

ETIMOLOGIA: les històries que amaguen les paraules 
Les paraules amaguen històries fantàstiques. Ja ho deia el poeta valencià Vicent Andrés Estellés: “Dins un mot, quanta gent que hi viu!”. Múscul deriva del llatí mus, muris (“rata»), ja que recorda la forma d’un ratolí quan s’esmuny per sota d’un llençol. I oportú antigament era el vent favorable que ajudava a arribar a bon port. Tot això i més ho sabem gràcies a l’etimologia, la ciència que estudia l’origen de les paraules.

TOGA ATQUE STOLA
Endinsa’t en la nostra domus i t’ensenyarem com es vesteix un romà de cap a peus. Així, podràs passejar pel nostre fòrum sense que t’estafin els mercaders!

FVNDITORES
Taller amb una representació històrica dels foners balears amb una breu explicació de la seva etapa amb els romans, a més veuran una mostra de fones i els material de com et fan, de la mateixa manera, estaran exposats els projectils utilitzats tan de pedra com de plom i per finalitzar tots els interessats podran fer llançaments amb fona.

Passa-paraula romà
Posa a prova els teus coneixements sobre l’època romana a les Illes Balears amb aquest “Passa-paraula romà”. No guanya el més ràpid, sinó el qui en sap més! El grup guanyador s’endurà un petit obsequi del Museu Arqueològic de Son Fornés.

SACRIFICVM AGERE
Coneix com es feien els sacrifics i realitza’n un sota l’atenta mirada del Pontifex Maximus.

PHARMACIA
Els alumnes podran fer una sèrie de productes emprant plantes que utilitzaven al Món Clàssic amb usos medicinals, com ara cremes o encens.

LVDI ROMANI
Com avui en dia, els nens i nenes a l’antiga Roma també es divertien amb joguines, la forma de divertir-se no ha canviat molt, tenint en compte tots els segles que ens separen. Coneixem molts jocs que els entretenien: els vols conèixer i jugar amb noltros?

HORTVS MYTHOLOGICVS
Els mites que s’amaguen a les plantes del nostre entorn.

SIC SCRIBEBANT ROMANI
Història dels materials d’escriptura al món romà i pràctica d’escriptura damunt papir.

RES COQUINARIA
Cuinarem una recreació de receptes romanes!

ORNATRIX
Recreació de maquillatge i perruqueria de les patricies romanes al llarg del temps

LVDVS SALTATORIVS
Taller de danses gregues.

VNGVENTA
Amb aquesta activitat, amb una metodologia experimental, ens aproparem al món de la higiene i la imatge personal a l’antiguitat i, per aconseguir-ho, descobrirem l’ús de les plantes, fent un perfum!

PEPLVM, UNA DE ROMANS!
Descobrirem els principals relats i característiques de les pel·lícules de «romans»

A més hi podreu trobar jocs lliures, representacions teatrals, etc…

Com fer les INSCRIPCIONS?

Completeu el formulari per inscriure els vostres alumnes a les activitats del dia 3 d’abril entre les 9:00h i les 13:30h al Claustre de la Misericòrdia (Palma)

COMPLETEU EL FORMULARI

1.Heu d’ escollir, per ordre de preferència, els tallers que voleu realitzar. Se us assignaran tres tallers d’entre els triats.

2.Els tallers estan pensats per a alumnes de secundària (3r, 4t d’ESO i 1r de batxillerat)

3. Les inscripcions es podran fer fins a completar l’aforament.

4. Les inscripcions no es consideraran formalitzades fins que no s’hagi fet l’ingrés corresponent.

5.Els centres que aporten un taller i/o activitat tindran preferència en les reserves.

6.Feu servir l’apartat «observacions» només en el cas que sigui estrictament necessari.

7.El preu de la participació per alumne és de 5€. (Data límit de pagament: 11 de març)

8.Els alumnes hauran d’anar acompanyats en tot moment per un professor o professora del centre.